Klimaat & piano

Het ideale klimaat voor een piano of vleugel is er een waar temperatuur, maar vooral luchtvochtigheid vrijwel constant is, en niet te droog of te vochtig.

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor moderne piano's is 50%.

Vooraleer je actie onderneemt om het klimaat voor je piano of vleugel te verbeteren, dien je dus te weten wat de luchtvochtigheid is in de ruimte waar je instrument staat. De luchtvochtigheid kan je meten met een hygrometer.

Nadelen van een klimaat met grote schommelingen: Dit geeft een onstabiele stemming van de piano of vleugel doordat de toonhoogte voortdurend daalt (droogte) en stijgt (vocht) door het krimpen en uitzetten van de zangbodem. De kwaliteit van uw zangbodem vermindert sneller.

Nadelen van een continu droog klimaat : Al het hout en vilt in de piano of vleugel (zangbodem, mechaniek, hamerkoppen, toetsen, het meubel) droogt uit en verliest aan kwaliteit. Mechaniek en toetsen komen te los zitten en kunnen ontregeld raken. Na verloop van tijd kan hout gaan barsten en grote schade veroorzaken aan de zangbodem en het meubel van de piano of vleugel. In een droog klimaat gaat uw instrument een minder volle klank produceren en eerder een harde, schrale klank voortbrengen. Vloerverwarming is ongezond voor een piano omdat die een constante bron is van warmte en de piano uitdroogt.

Nadelen van een continu vochtig klimaat: Al het hout en vilt in de piano of vleugel (zangbodem, mechaniek, hamerkoppen, toetsen, het meubel) nemen vocht op en verliezen daardoor aan kwaliteit. Mechaniek en toetsen bewegen trager door een hogere frictie. Het vilt van de hamerkoppen wordt minder elastisch en gaat doffer klinken. Er is kans op ontstaan van schimmels in de piano.

Voordelen van een stabiel klimaat met een relatieve luchtvochtigheid van 50%: Uw piano of vleugel behoudt zo haar kwaliteit. De levensduur van ieder onderdeel wordt verlengd, de toonhoogte blijft stabieler, de klankkleur zal optimaler zijn en de mechaniek en toetsen kunnen efficiƫnt hun werk doen. Om een stabiel klimaat te bekomen kan u een ontvochtiger of bevochtiger in de ruimte plaatsen waar de piano of vleugel staat. In de praktijk werkt dit niet altijd optimaal omdat deze ruimte bijvoorbeeld moeilijk af te sluiten is en er frequent luchtverplaatsing is. Dan is de installatie van een Piano Life Saver System ideaal: het helpt u een stabiel klimaat aan te houden voor uw piano of vleugel aangezien het voor een micro-klimaat zorgt in uw instrument. Wij kunnen een Piano Life Saver in uw piano of vleugel installeren.

Productoverzicht

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x